Nejde internet, co udělat nejdříve…

Občas se stane, že nejde připojení k internetu. Není ovšem nutné kvůli tomu hned volat a tím utrácet zbytečně za telefon. Zde je několik drobných rad co je dobré nejprve zkusit a jak zjistit samostatně kde by mohla být chyba kterou si mohu sám či sama odstranit.


Není IP adresa (systém nemohl získat adresu IP od serveru DHCP kt. nemůže být kontaktován)Systém (počítač) hlásí, že nemá připojení k síti. Pokud máte nastavené zobrazování stavu připojení v trayi, potom se zde zobrazí ikona znázorňující získávání síťové adresy. (jakou máte momentálně přidělenou IP adresu zjistíte i tak, že v nabídce start v položce spustit zadáte CMD a napíšete příkaz IPCONFIG kt. zobrazí stav připojení.) Pokud jsou zde vypsány položky 0.0.0.0 nebo 169…. je adresa náhodně zvolená z privátního rozsahu OS. (dáno výrobcem OS)Nejčastější problém bývá zatuhnutí přijímacího klienta (blesk, mikrovlnka, mixer, cirkulárka nebo jiné rušení v el. síti)Zkuste jej na cca 5sekund odpojit od napájení a opět připojit. Pokud problém nezmizí (cca do 2 minut) zkuste ještě restartovat PC. V případě, že problém tohoto typu trvá a není zrovna bouřka nebo nějaká jiná příčina proč by měl být výpadek napájení el. sítě, nic dál nezmůžete pokud nemáte možnost restartovat AP, potom volejte helpline.


IP adresu mám, ale na internet se nedostanu.Nejprve si zkontrolujte kolik máte přeneseno dat za měsíc. (pokud přetáhnete kvótu a chtěli jste nastavit zaříznutí, potom máte smůlu, volejte helpline) V opačném případě, tedy data vyčerpána nejsou, zaříznutí požadováno nebylo, zkuste toto:Opět spusťte CMD a zadejte ping 192.168.100.1 (musíte dostat odpovědi protože tento server přiděluje IP adresy) dále zkuste 80.188.121.38 Pokud zde nedostanete odpovědi (jde o veřejnou adresu sítě) je problém na spojení ven. Volejte ADMINA. Pokud odpovědi dostanete, ale při zadání ping seznam.cz už ne, je problém mimo naši síť. Nikam nevolejte stejně stím nemůžeme nic dělat.


Přímý odkaz na tento článek: https://www.sympatika.cz/2006/02/18/nejde-internet-co-stim/

Domácnosti mají nyní možnost navýšených tarifů pro nové i stávající zákazníky. Nové přípojky jsou budovány na již navýšené technologii. Stávajícím zákazníkům je technoplogie průběžně upgradována a tarify jsou jim navyšovány automaticky. Z vaší strany není třeba žádné akce :) ale pokud nám řeknete díky, uděláte nám tím radost  ;)