Internetoví zloději se snaží získat přístup k Vašim penězům.

Pouze Vy máte ve svých rukou klíče od brány, která otevírá elektronickou cestu k Vašim penězům. Jsou jimi Váš počítač a mobilní telefon. A právě na ně se internetoví zloději zaměřují. Jejich snahám o napadení počítače a telefonu se však můžete lehce bránit! Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad, být obezřetní a starat se o své elektronické klíče k účtu stejně jako o klíče od svého domova.

Podvodníci se nejdříve prostřednictvím odkazu nebo přílohy v podvrženém e-mailu snaží nakazit Váš počítač. Chtějí tak získat Vaše přístupové údaje do internetového bankovnictví a donutit Vás stáhnout škodlivou aplikaci do telefonu.

Obrana je snadná:

  • Mějte zabezpečený počítač s antivirovým programem a používejte legální a aktualizovaný software.
  • Buďte obezřetní, e-maily i e-mailové adresy je snadné podvrhnout.
  • Dejte si obzvláště pozor na e-maily se špatnou češtinou, chybami nebo s obsahem, který je nevěrohodný nebo pro Vás nerelevantní.
  • Nenechte se zmást výhrůžkou exekuce, odkazem na objednávku, kterou jste neprovedli, apod.
  • Neotvírejte přílohy v takových podezřelých e-mailech a neklikejte na odkazy!
  • Vždy, když si nejste jistí, kontaktujte odesílatele, na kterého se zpráva odvolává, jinou cestou. Třeba telefonicky.

Útočníci se zároveň snaží dostat do Vašeho telefonu aplikaci, která bude číst a skrývat vybrané příchozí a odchozí SMS – především SMS klíče pro potvrzení plateb. Díky nim pak mohou zadávat platby z Vašeho účtu. Vždy proto sledujte, co do svého chytrého telefonu instalujete:

  • Nereagujte na výzvy k instalaci bezpečnostní aplikace – ať z e-mailu, nebo z internetových stránek. Mohou být podvržené virem ve Vašem počítači.
  • Neinstalujte do svého telefonu aplikace z neoficiálních zdrojů – používejte jen oficiální obchody jako Apple iTunes, Google Play, Windows Phone Store, případně Samsung Galaxy Apps.
  • Ohrožené jsou zejména nezabezpečené telefony s Androidem, proto zakažte instalaci aplikací z neznámých zdrojů a vždy (i při instalaci z oficiálních obchodů) sledujte, o jaká oprávnění aplikace žádá. Aplikace „Svítilna“ opravdu nepotřebuje přístup k Vašim SMS nebo fotkám.

tato doporučení vydala ČSOB, banka, jejichž služčeb naše společnost využívá. V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte svoji banku nebo, pokud patříte k našim zákazníků, kontaktujte náš servis PC. Děkujeme

Přímý odkaz na tento článek: https://www.sympatika.cz/2015/01/16/internetovi-zlodeji-se-snazi-ziskat-pristup-k-vasim-penezum/

Domácnosti mají nyní možnost navýšených tarifů pro nové i stávající zákazníky. Nové přípojky jsou budovány na již navýšené technologii. Stávajícím zákazníkům je technoplogie průběžně upgradována a tarify jsou jim navyšovány automaticky. Z vaší strany není třeba žádné akce :) ale pokud nám řeknete díky, uděláte nám tím radost  ;)