Prášky proti covidu. Vědci ohlásili velký objev, nemocným pomáhá lék na klouby

Zdroj: ČTK/Švancara Petr

Může to být další důležitý zlom v boji s pandemií. Kanadští vědci objevili první ústně podávaný lék, který zabírá i na COVID-19. Tabletky kolchicinu mají protizánětlivé účinky, podle lékařů z montrealské kardiologické kliniky (MHI) působí jak při léčbě samotného onemocnění, tak při snižování rizika dalších možných komplikací.

Pilulky kolchicinu obyčejně používají pacienti trpící dnou a artritickým onemocněním kloubů. Kanadští lékaři však nyní zjistili, že jsou vhodné i proti největšímu medicínskému strašáku současnosti.

Podle jejich výzkumu může užívání kolchicinu u lidí s COVID-19 snížit riziko hospitalizace či úmrtí až o 19–21 procent. K danému číslu se experti dostali porovnáváním se skupinou osob, které dostávaly pouze placebo.

„Těší nás, že konečně nabízíme první perorální lék na světě, jehož užívání by mohlo u milionů pacientů zabránit komplikacím spojeným s covidem,“ potvrdil agentuře AFP šéf výzkumu Jean-Claude Tardif.

Kolchicin je vhodný k léčbě pacientů, jejichž stav (zatím) nevyžaduje hospitalizaci. Právě jimi se zabývala studie Tardifova týmu; v rámci Kanady, USA, Evropy a Jižní Ameriky zkoumala přes čtyři tisíce lidí. Žádný z nich v době výzkumu nebyl hospitalizován, současně však již všichni měli alespoň jeden rizikový faktor, který by mohl vést ke zhoršení onemocnění.

Podle Tardifa se u 4159 pacientů, jimž pozitivitu na COVID-19 potvrdil i PCR test, díky podávání kolchicinu snížilo riziko hospitalizace o 25 procent, nutnost užití plicní ventilace o 50 procent a riziko úmrtí o 44 procent.

„Je to velký vědecký objev,“ citovala agentura AFP lékaře z Tardifova týmu.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.sympatika.cz/2021/01/28/prasky-proti-covidu-vedci-ohlasili-velky-objev-nemocnym-pomaha-lek-na-klouby/

Domácnosti mají nyní možnost navýšených tarifů pro nové i stávající zákazníky. Nové přípojky jsou budovány na již navýšené technologii. Stávajícím zákazníkům je technoplogie průběžně upgradována a tarify jsou jim navyšovány automaticky. Z vaší strany není třeba žádné akce :) ale pokud nám řeknete díky, uděláte nám tím radost  ;)