doprava elektřiny od 1.4.2016 podraží

Skupina ČEZ od 01.04.2016 zdraží cenu za dopravu elektřiny.

Kompletní ceník 2016. Pro srovnání kompletní ceník 2015.

Cena za 1MWh distribuce (tedy doprava elektřiny – cena za vedení) u tarifu přímotop za nízký tarif (20h denně) se zvedne o 29,06Kč. Ve vysoké tarifu je to o 10Kč. Při roční spotřebě 20MWh, kdy 18MWh bude v nízkém a 2MWh ve vysokém tarifu to bude: 18*30+2*10=560Kč

Jde tedy o zcela zanedbatelnou částku pro jednotlivce, ale o slušnou sumu pro naši oblíbenou skupinu 🙂 protože když by bylo jen 500 000 domácností, které zaplatí o 560kč navíc, tak to hodí 280 miliónů a to ujde.

Také byli některé tarify zrušeny a nahrazeny jinými. Topení například do 20MWh ročně vyjde skoro lépe než rušený přímotop či tepelné čerpadlo, které si ale stávající majitelé tarifů mohou ponechat a při spotřebách kolem 20MWh aby také neponechali.

Zisky klesali, akcie rostou, management by zasloužil pár milionů odměnu. Společnosti se totiž nedaří jako dříve. (ono komu se daří jako dříve) Vlastnit monopol se ale pořád vyplatí i v době, kdy se mu tak nedaří. Každopádně vybudovat monopol, to zvládne jen několik expertů. ANO, je to tak. Jezdit lidé potřebují stejně jako elektřinu a její kvalita je na tom poslední dobou jako u nafty. Kyslík také potřebuje každý, ikdyž někteří dýchají za jiného operátora, tak bez mobilních telekomunikací se dnes již také neobejdeme. Internet je asi až na posledním místě, bez elektřiny by totiž nebyl. Na internetu je Facebook, věc, kterou někteří jedinci považují za víc než cokoli na světě a ikdyž by nebyl bez internetu a bez elekřiny, zisky má větší než kterýkoli výše jmenovaný/nejmenovaný expert. Závislost psychologického charakteru někdy bývá horší, než fyzická potřeba – například tepla.

Nic z výše uvedeného ale není současný zásadní celosvětový problém. Je to jen cesta k umocňování nevyhnutelného. Opravdu je pořeba s restartem zeměkoule natolik spěchat?

Přímý odkaz na tento článek: https://www.sympatika.cz/2016/02/01/doprava-elektriny-od-1-4-2016-podrazi/

Domácnosti mají nyní možnost navýšených tarifů pro nové i stávající zákazníky. Nové přípojky jsou budovány na již navýšené technologii. Stávajícím zákazníkům je technoplogie průběžně upgradována a tarify jsou jim navyšovány automaticky. Z vaší strany není třeba žádné akce :) ale pokud nám řeknete díky, uděláte nám tím radost  ;)