info pro uživatele P2P sítí

Poslední dobou sem tam zaslechnu dotaz toho či onoho klienta připojeného přes linku s neomezeným datovým přenosem, proč mu špatně prohlížeč zobrazuje stránky nebo proč to či ono chodí pomalu nebo vůbec, případně padá spojení nebo nejde IP telefonie.

Vysvětlení je prosté. Linka má omezenou šířku pásma. Ve většině případů jsou navíc dotazy od klientů kteří mají linku 128+128kbps. Přes takovouto linku lze mít v jednu chvíli současně datový tok 16KB ke klientovi a 16KB do internetu protože jde o plně duplexní spojení. (toto platí i o ostatních linkách jen s větší šířkou pásma) V případě, že ale uživatel spustí na svém PC program který trvale uploaduje, neboli posílá data do internetu (takové jsou eDonkey, kaza, DC++ a pod.) potom „ucpe“ polovinu duplexního spoje a přesto, že uživatel nic nestahuje ať už oním klientem nebo třeba prohlížečem, je spojení s internetem zdánlivě mrtvé. (podobným způsobem se chová i Spyware) Je to proto, že požadavky směřované k serveru od kterého data požadujete již nejsou přes velký počet odchozích spojení schopny projít. Proto není možné načítat webové stránky a přirozene ani telefonovat apod. Co tedy dělat?

  • V P2P programu omezit rychlost odchozích dat, případně i příchozích.
  • V době používání internetu pro telefonování nebo procházení webem nejlépe P2P program vypnout
  • Pokud nemáte P2P program, potom zkontrolujte PC některým antispyware programem
  • Když nechcete P2P program vypínat po dobu hovoru abyste nepřišli o již pracně navázaná spojení, zaplaťte si rychlejší linku a v P2P programu omezte rychlost odchozích a příchozích dat na takovou mez, aby IPtelefonie byla schopna spolehlivě fungovat.
  • Některé IPtelefonní programy se chovají jako P2P klient

Program Skype stejně jako většina jemu podobných se chová podobně jako P2P klienti a v případě, zě je na rychlé lince nebo za FW si vytváří tzv. supernody přes které potom tečou data ostatních uživatelů v síti aniž byste měli možnost je jakkoliv omezit či kontrolovat (leda ukončením aplikace skype) V případě uživatelů s placenými daty jim potom „patlá“ peníze za data a v případě těch jež jsou připojeni linkou 128kbps jim znemožňuje procházení internetem ve webovém prohlížeči.

Na lince 256/256kbps je tedy vhodné P2P programu omezit odchozí data např. na 8KB, příchozí např. na 16KB a pro IP telefonii zbyde tolik prostoru, že bude možné při probíhajícím hovoru ještě posílat soubory, nebo stahovat z internetu.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.sympatika.cz/2006/03/30/info-pro-uzivatele-p2p-siti/

5 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • admin on 6. 5. 2007 at 12.49

    :-))) ted jsem nasel super hlasku: Doma 357,- 1024 kbit/s sdílená bez omezení* – >>> * Poskytovatel na danou službu uplatňuje FUP (Fair Usage Policy). – >>> v Reklame se strasne lze, ale strasne… podivejme se na bez omezeni, jak kdy, jak pro koho… Ctvrtnicek by Vam to vysvetlil…… doma za 357 s FUP 🙂 my nemame FUP ani na linkach za 250KC s DPH… to je opravdu zlata kabelovka :-))) Chce to lekci Reklamstiny… pane pane…navic ani radeji nepisou jak je sdilena nez se na ni jeste ke vsemu ta FUP zacne uplatnovat… no nic, deme pracovat na siti, koncem Kvetna zdvojnasobujeme paterni pripojku.

    • admin on 6. 5. 2007 at 12.43

    hehe, losan.tgnet.cz, no koukam na Vas cenik, resp. spise cenik Vaseho poskytovatele a nejak nepobiram co je na te kabelovce tak super. Konektivita horsi a ceny podstatne vyssi. http://www.losan.cz/internet/cenik takze fakt nevim, ono to asi taky chce zahrnovat do tech propoctu agregaci apod. pokud srovnate cenu pri vyhrazenou linku pro firmy, tak jsme podstatne levnejsi a pokud zapoctete agregaci a datove limity pro domacnosti, jsme opet levnejsi a pokud to srovnate s ADSL pripojenim od losanu, jsme totalne super nejlepsi a nejlevnejsi, takze nejak nechapu co jste tim prispevkem chtel rict…

    • admin on 6. 5. 2007 at 12.30

    BTW nevim o tom, ze by tady v Jaromeri byla sluzba internetu po kabelovce dostupna, nejak to nenachazim, pokud mate odkaz, postnete prosim. Ono krasa zlata by byla optika az do bytu, to je lepsi nez kabelovka 🙂

    • admin on 6. 5. 2007 at 12.27

    asi jsem mimo, co jeko je 6ti gigovka?

    • Jorg on 30. 4. 2007 at 15.16

    …zlatá kabelovka. 6ti gigovka je 6ti gigovka :o)

Komentáře byly zablokovány.

Domácnosti mají nyní možnost navýšených tarifů pro nové i stávající zákazníky. Nové přípojky jsou budovány na již navýšené technologii. Stávajícím zákazníkům je technoplogie průběžně upgradována a tarify jsou jim navyšovány automaticky. Z vaší strany není třeba žádné akce :) ale pokud nám řeknete díky, uděláte nám tím radost  ;)